Etikette på golfbanen

Golf er et spill som krever mye av spilleren, når det kommer til fair play, oppførsel og sikkerhet. Det er imidlertid ingen dommer som er med på banen for å sørge for at alle gjør som de skal, og det krever derfor at spillere er ærlige og passer på seg selv. Siden det også er en sport med lange og stolte tradisjoner, finnes det en del uskrevne regler for sømmelig oppførsel, bekledning og lignende. For noen kan dette kanskje virke litt snobbete i begynnelsen, men det er viktig som ny medlem i en klubb å respektere de andre og det de har bygget opp. Det er til syvende og sist med på å definere golfens kjerneverdier og sikrer at alle spillere får maksimal glede ut av golfen. Det handler om respekt både for spill og medspillere.

En golfball kan også oppnå store hastigheter, og kan forårsake svært alvorlige skader om man er så uheldig å bli truffet i hodet. Mange av reglene som gjelder for golf er også med dette aspektet i tankene. Spesifikke regler gjør golf mer morsomt og risikoen blir minimert.

Noen av de viktigste reglene

Noen av de viktigste tingene å huske på for nybegynnere inkluderer:

  • Ikke vær den tregeste spilleren: Evaluer tempoet i spillet ærlig og ofte, og prøv å ikke være den tregeste på banen, ettersom andre blir nødt til å vente på deg. Alltid vær forberedt på å spille når det er din tur på tee og greenen, og søk aldri etter en tapt ball i mer enn fem minutter. Velg en rimelig hastighet mellom slag. Det bør ikke gå stort mer enn 30-45 sekunder fra man har bestemt seg for hvilke kølle man skal bruke til man har slått.
  • Vær stille: Støy kan være frustrerende for andre spillere som prøver å konsentrere seg. Dette gjelder særlig på greenen, hvor spillere forbereder seg på å putte med stor presisjon.
  • Hold følelsene under kontroll: Golf kan være frustrerende når ikke det går som man ønsker. Da er det viktig å huske på at det å kaste klubber, surmuling og banning ikke sømmer seg på en golfbane. Å holde følelser og aggresjon under kontroll er en del av spillet.
  • Respekter andres tid: Å bryte en avtale om å spille golf med venner og medspillere bør ikke forekomme, med mindre det foreligger særdeles gode grunner. Møt alltid opp i tide, og helst noen minutter før for å varme opp.
  • Reparer banen: Når man slår ballen uten tee vil man nødvendigvis slå opp litt gress. Det er helt i orden, men være nøye med å legge gresstusten tilbake på plass, og tråkk godt rundt så den setter seg litt. På den måten holder banen seg fin til neste spiller ankommer.
  • Ikke gå i veien: Gjør ditt beste for å holde oversikt på andre spilleres planlagte linjer, for å ikke gå i veien. Dette gjelder særlig om man benytter golfbil, som kan ta tid å flytte.
  • Slå av mobiltelefonen: Man bør helst slå av telefonen, både for sin egen og andres del. Hvis man absolutt må ta en telefon, bør man flytte seg langt bort fra de andre spillerne, og holde samtalen så kort at de ikke engang merker det.
  • Kleskode: Det man har på seg når man spiller golf, gjenspeiler ofte holdningen til spillet. Det er viktig å kle seg anstendig, og å følge klubbens retningslinjer og kleskoder.