Hvordan komme i gang med golf

Hvis du har bestemt deg for å spille golf har du sannsynligvis gjort en bra beslutning. Dette er en hobby som gir både trening, rekreasjon og mestringsfølelse. Det kan også være svært sosialt, og er en aktivitet som man i motsetning til mange andre idretter kan bedrive til man er godt inn i pensjonisttilværelsen. Golf er et spill hvor man lærer mer om seg selv og livet enn noe annet spill, uansett hvem man er eller hvor ofte man spiller.

For de som ikke vet noe om golf, er det mange spørsmål som melder seg før man går i gang. Eksempler kan være hva som kreves av kurs og opplæring, hva slags utstyr som må skaffes og hva slags klubb og medlemskap som trengs for å komme i gang. Denne guiden forsøker å gi svar på noen av disse spørsmålene.

Tålmodighet og respekt

Det sies ofte at golf er et enkelt spill inntil man begynner å bry seg. Man kan ofte se proffer bomme på relativt enkle putter, som en middels golfspiller med høyt handicap vil treffe på 9 av 10 ganger. Det sier mye om hvor viktig det psykiske aspektet er. Det viktigste for nybegynnere er derfor å lære seg tålmodighet og det å akseptere egne feil, for å ikke bli fristet til å tøye grensene for ærlig og sikkert spill. Ikke forvent perfeksjon, og aksepter egne feil. Som et resultat av mangel på tålmodighet har mange nye golfere gitt opp i frustrasjon etter et par runder. Ikke bli en del av den statistikken. Golf er en idrett som krever respekt, ydmykhet og tålmodighet, selv om det ofte kan være frustrerende.

Utstyr

Når man har bestemt seg for å lære seg golf, bør man også relativt tidlig begynne å vurdere hva slags utstyr man ønsker å gå til innkjøp av. Selv om mange klubber tilbyr utleie av køller, er det høyst anbefalt å benytte eget utstyr som man etterhvert kan bli fortrolig med. Som de fleste er kjent med, inneholder et fullt golfsett et stort utvalg av køller. Det er imidlertid ikke nødvendig for nybegynnere å anskaffe seg alle variantene. Det man i hovedsak behøver er et visst utvalg av iron-køller, en sand wedge og en putter. Nybegynnere slår gjerne like langt og presist med en iron-kølle som en driver, så den dyre driveren kan man godt vente med til man er litt mer rutinert. Det er bedre å kjøpe noen få køller med god kvalitet, som vil vare lengre og kunne gi presise slag, enn å kjøpe et fullt sett av middelmådig kvalitet.

Lære reglene

Golfreglene er omfattende, og en komplett utgave nærmer seg fort 200 sider. For å få lov til å spille på norske golfbaner, kreves det stort sett at man har grønt kort. Da blir man automatisk loset gjennom en introduksjon til regelboken. Når man etterhvert skal ut på egenhånd, er det viktigste å fokusere på reglene som går på sikkerhet, ærlig spill og sømmelig oppførsel. Den beste måten å lære golfreglene på er å spille med erfarne golfere. Ikke vær redd for å stille spørsmål eller gjøre feil. Når du kan spillet kan du teste deg med online odds og kanskje kapre et par hundrelapper.

Veien videre

Når man har kommet i gang med det elementære er det bare å spille ofte, for å kontinuerlig forbedre spillet. Gå gjerne også på kurs og les golfbøker for å supplere. Å ta et par leksjoner med en profesjonell trener vil også sørge for at du utvikler de rette vanene tidlig og lærer å tenke på riktig måte.